top of page
  • Obrázek autoraE.

Tarlovova cysta, hypermobilita a další systemické potíže...?

Aktualizováno: 15. 8. 2022

Pro některé pacienty je Tarlovova cysta spojená s dalšími zdravotními potížemi a diagnózami.


Často se jedná o syndromy, které se vyznačují hypermobilitou (hypermobilita je velká kloubní pohyblivost - rozsah pohybu kloubů je větší, než je obvyklé - člověk s hypermobilitou se tedy může například dotknout palcem předloktí anebo si třeba dát nohu za hlavu).


Hypermobilita automaticky nemusí znamenat přítomnost nějakého syndromu - hypermobilita jako taková je vcelku častý jev, udává se, že ji má přibližně 20 % populace. Pokud ale hypermobilita přichází s dalšími problémy jako je například chronická bolest, únava, degenerativní onemocnění, dislokace a subluxace kloubů, gastrointestinální obtíže, abnormality kůže (jemná / těstovitá / tenká / průsvitná kůže s abnormálními jizvami, která se pomalu hojí), problémy se srdcem, prolapsy, hernie a další, může se jednat o nějaký ze syndromů - jako například syndrom hypermobility, Ehlers-Danlosův syndrom, Marfanův syndrom či jiné vrozené poruchy pojivové tkáně.


Studie "Neurological and spinal manifestations of the Ehlers-Danlos syndromes" (2017) (Neurologické a páteřní manifestace Ehlers-Danlosových syndromů) zařadila Tarlovovy cysty mezi poruchy, které se často vyskytují v souvislosti s Ehlers-Danlosovými syndromy. The Ehlers-Danlos Society, největší mezinárodní organizace zabývající se Ehlers-Danlosovými syndromy a syndromy hypermobility, cituje tuto studii na svých stránkách, tudíž se zmiňují i o Tarlovových cystách.


Existuje několik studií, které popisují nález Tarlovových cyst či jiných cyst páteřního kanálu u pacientů s Ehlers-Danlosovými syndromy, Marfanovým syndromem a dalšími podobnými syndromy:


- Ehlers-Danlos Syndrome Associated with Multiple Spinal Meningeal Cysts —Case Report— (1999) - žena, 40 let, diagnostikovaná s Ehlers-Danlosovým syndromem, několik cyst v páteřním kanálu

- [A case of sacral meningeal cyst with Marfan syndrome] (1998/1999) - muž, 40 let, diagnostikovaný s Marfanovým syndromem, cysta v páteřním kanálu v křížové (sakrální) oblasti (S1 - S2).

- A Giant Tarlov Cyst Presenting with Hydronephrosis in a Patient with Marfan Syndrome: A Case Report and Review of the Literature (2019) - žena, 33 let, diagnostikovaná s Marfanovým syndromem, gigantická Tarlovova cysta v oblasti L5 - S2.

- Pelvic pain from a giant presacral Tarlov cyst successfully obliterated using aneurysm clips in a patient with Marfan syndrome (2014) - žena, 67 let, diagnostikovaná s Marfanovým syndromem, gigantická Tarlovova cysta (6.7 × 6.4 × 6.6 cm) začínající na S2.

- Marfan syndrome and symptomatic sacral cyst: Report of two cases (2013) - muž, 34 let, diagnostikován s Marfanovým syndromem, velká sakrální cysta a muž, 47 let, diagnostikován s Marfanovým syndromem, velká sakrální cysta.


Všichni výše zmiňovaní pacienti trpěli symptomy typickými pro tyto cysty a byli následně operováni / léčeni.


Souvislost s Ehlers-Danlosovými syndromy, Marfanovým syndromem a dalšími vrozenými poruchami pojivové tkáně zmiňuje také stránka Tarlov cyst na wikipedii, webové stránky organizace Tarlov Cyst Foundation a tuto souvislost i pár slovy zmínil prof. Warnke v dvoudílném podcastu PainCast a doktor Feigenbaum ve svých videích a článcích.


Existuje i facebooková skupina "Ehlers Danlos Syndrome and Tarlov cyst disease", která má celkem 216 členů (pozn. ke dni 19. května 2022) a mnoho pacientů se zmiňuje ve skupinách o Tarlovových cystách, že mají např. EDS či Marfanův syndrom anebo se zmiňují ve skupinách např. o Ehlers-Danlosových syndromech, že mají Tarlovovy cysty.


Pokud tedy máte Tarlovovy cysty, hypermobilitu a další chronické systemické potíže, které se někdy zdají jako nevysvětlitelné či nesouvisející, ač je jich podezřele mnoho, je tu šance, že některá z vrozených poruch pojivové tkáně by vysvětlovala vaše potíže. V takovém případě se můžete obrátit na svého praktického lékaře či ortopeda, kteří vám mohou v případě potřeby vystavit žádanku ke genetikovi.


Více informací o těchto syndromech najdete na: ehlers-danlos.com, ehlers-danlos.org, hypermobility.org a v češtině ehlers-danlosuv-syndrom.org. Na stránce ehlers-danlosuv-syndrom.org najdete mimo jiné i informace o tom, jak se testuje hypermobilita, syndrom hypermobility a Ehlers-Danlosovy syndromy, jaké jsou komorbidity (přidružená onemocnění) těchto syndromů a na jakých místech se dá spojit s ostatními pacienty s těmito syndromy.




222 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page