top of page
  • Obrázek autoraE.

Co dělat doma (či v posteli)? Seznam aktivit pro děti i pro dospělé.

Všichni lidé s určitým chronickým onemocněním už asi ví, kam tímto odlehčenějším příspěvkem míříme. Pro všechny ostatní vysvětlíme: lidé s chronickými onemocněními někdy tráví mnoho času doma či jen v posteli, například kvůli chronické únavě, chronickým bolestem a dalším symptomům - anebo když jsou po nějaké operaci či zákroku. Pro někoho se jedná o krátkodobou záležitost (např. po úrazu, po operaci, za určitého počasí či v určitém ročním období anebo při takzvaném "flare upu" neboli "vzplanutí" (čili zhoršení) symptomů) a pro někoho se jedná o dlouhodobou, každodenní realitu (a covid této situaci moc nepomohl). Proto bychom zde chtěli věnovat prostor článku o nenáročných aktivitách, kterým se lze věnovat téměř odkudkoliv.


Žádné z uvedených produktů nejsou spolupráce, jedná se pouze o osobní doporučení, kdy vycházíme z našich vlastních zkušeností anebo z toho, co nám bylo doporučeno někým jiným. Je také důležité zmínit, že ne všechny aktivity budou pro každého a že se není potřeba bát některé aktivity upravit tak, aby pro nás (či vás) byly jednodušší - o tipech na různé pomůcky a opatření jsme již napsali v článku "Co pomáhá pacientům s Tarlovovou cystou...? Tipy a triky z pacientských skupin.", který určitě také stojí za přečtení - protože někdy si ani neuvědomujeme, jaké drobnosti by nám v každodenním životě mohli pomoci.


Kreativní činnosti:

- Vyšívání, háčkování a/nebo pletení (nebo třeba šití) - existuje mnoho internetových stránek a video-návodů, dle kterých si můžeme i tyto dovednosti osvojit z pohodlí domova (například prosikulky.cz, vysivani-online.cz, rucniprace.cz atd.). Existují také různé sady, díky kterým se tyto dovednosti mohou naučit i děti. Není to jen zábavný koníček, ale je to i dovednost, která nám může pomoci v každodenním životě třeba při opravování částí oblečení.

- Výroba šperků a zažehlovací korálky, které se vrací zpátky do módy.

- Výroba "stimming toys" (aneb antistresových hraček) - například na wikihow najdete návod na mačkací míček z balónku a mouky nebo jak si vyrobit takové třpytivé "sněžítko" ze zavařovací sklenice.

- Origami aneb skládání z papíru, návody najdete například na origami-navody.cz.

- Psaní příběhů, psaní blogu, psaní deníku...

- Výroba koláží - například z textů a fotek magazínů a novin, které se vám líbí.

- Malování a kreslení - v dnešní internetové době je snadné vyhledat mnoho návodů a video-návodů a zdokonalit se v kreslení tužkou či malováním vodovkami, temperami, olejovými barvami... Pokud vlastníte tablet (či větší chytrý telefon), tak také existují různé aplikace, ve kterých se dá malovat a kreslit - například Procreate (a Procreate Pocket).

- Malování na... hrnečky a další nádobí, na boty, trička a další oblečení - a tak dále. Existují speciální fixy a různé další výtvarné potřeby, díky kterým si můžeme vytvořit svůj vlastní design na téměř cokoliv, co máme doma. Můžete také zkusit batikovat (např. trička).

- Malování na kamínky - zvláště posledních pár let jsou trendem takzvané "putovní kamínky" (např. Facebooková skupina "Kamínky"), kdy lidé malují na kamínky a pak je třeba schovají venku, aby je našel někdo jiný.

- Malování podle čísel (v angličtině "paint by numbers"), existují i online verze, jako například "Happy Color - Color by Number" či "Pixel Art - číselné omalovánky" (App Store).

- Diamantové malování, kdy "malujeme" pomocí nalepování různě barevných kamínků na předem označená místa (jedná se o stejný koncept jako malování podle čísel).

- Vyškrábávací obrázky, kdy dle návodu seškrábáváme určité části obrázku a tím odkrýváme barvy, které se pod černou plochou skrývají.

- Malování vodou - pro malé děti, kdy k vymalovávání obrázků stačí použít opravdu jen vodu.

- Omalovánky (někdy pod názvem "antistresové omalovánky") - existují i omalovánky pro dospělé, například Alfons Mucha omalovánky. Existují také online verze, například "Colouring Book for Me" (App Store).

- Makeup může být také kreativní aktivitou a někdy nemá daleko od face-paintingu (malování na obličej). Hraní si s barevnými očními stíny a zdokonalování se v kreslení linek může být zábava, i když se zrovna nechystáme nikam ven.

- Tetování henou (henna na tělo) - pokud jste kreativní a rádi po sobě kreslíte, ale nechcete tetování navždy, tak můžete zkusit tetování henou - ale pozor na možné alergie či jiné podráždění kůže. Vždy je vhodné nové produkty testovat pouze na kousku kůže (stejně jako například barvy na vlasy) - většina takových produktů na sobě má uvedené, jak by se nejprve měly otestovat.

- Lakování nehtů může být také velmi kreativní činnost. Existují totiž různé štětce, houbičky a samolepky díky kterým můžeme vytvořit i něco více než "jen" jednoduché, jednobarevné nehty. Youtube kanál Simplynailogical obsahuje různé kreativní návody co se lakování nehtů týče.

- Focení - ne vždy musíte cestovat na nějaká daleká a zajímavá místa pro to, abyste pořídili zajímavé a pěkné fotky. Můžete si vyfotit portrétové fotky u stěny anebo fotit některé z vašich výtvorů. Díky návodům na internetu se můžete zdokonalit i ve focení na "obyčejný" chytrý telefon (například z jakých úhlů a při jakém světle je vhodné fotit). Následně se také můžete naučit upravovat fotky - třeba v Photoshopu, Lightroomu, Snapseedu...

- Tvorba vlastní hudby - například pokud vlastníte nějaké zařízení od Apple, tak máte automaticky k dispozici aplikaci/program GarageBand, ve kterém máte různé hudební nástroje a nejenom, že si na ně můžete zahrát, ale především můžete nahrávat a kombinovat nástroje a zvukové efekty (a majitelé produktů Apple mají také zdarma k dispozici například aplikaci/program iMovie, ve kterém se dají krásně tvořit filmy z rodinných videí).

- Vaření a pečení: recepty najdete například na recepty.cz, toprecepty.cz, vareni.cz, fresh.iprima.cz anebo třeba soucitne.cz či albert.cz/recepty. Mnoho receptů není náročných na přípravu a mnoho věcí se dá zvládnout i v sedě (hodí se mít barovou stoličku v kuchyni u kuchyňské linky). Můžete se zkusit zaměřit na recepty z vašeho dětství, recepty z vašich oblíbených filmů a seriálů anebo třeba tradiční české recepty či zahraniční kuchyni.

- Výroba vlastního mýdla, svíček, kosmetiky apod.: návody najdete například na sonnentor.com, idnes.cz či ekokoza.cz.


Učení a čtení:

- Duolingo.com: učení se a procvičování jazyků (zdarma).

- Tinycards (aplikace, zdarma): aplikace skládající se z malých kartiček, které vám mohou pomoci s učením čehokoliv, co zrovna potřebujete (např. z jedné strany můžete napsat otázku a z druhé odpověď anebo z jedné napíšete termín a z druhé vysvětlení daného termínu a pak můžete tímto způsobem zkoušet sami sebe).

- Musescore.com: noty k učení se hudebních nástrojů (některé jsou zdarma). Stránka obsahuje notové zápisy pro různé hudební nástroje a obtížnost se pohybuje od té pro začátečníky až k té pro pokročilé, takže si každý, kdo hraje (anebo chce hrát) na hudební nástroj, přijde na své.

- Zábavné a vědomostní kvízy - v angličtině například na kahoot.com nebo třeba na quizlet.com, v češtině například na Českém Rozhlasu, Aktuálně, Deníku či třeba Mystero.

- Google Arts and Culture - aplikace (v angličtině a zdarma) zabývající se uměním a kulturou. Obsahuje i možnost virtuální prohlídky různých výstav, kdy se pohybem mobilu a posouváním prstem "procházíte" danou výstavou - někdy dokonce s vyprávěním v angličtině.

- Google Earth - aplikace, díky které se můžete virtuálně "podívat" na téměř jakékoliv místo na Zemi.

- DailyArt - aplikace v angličtině (App Store), která vám každý den ukáže jedno umělecké dílo a informace o něm. Jednoduchý způsob, jak se občas mírně vzdělávat v oblasti umění. Podobnou aplikací je například "Learn Arts & Paintings - Artly" nebo "Smartify: Arts and Culture".

- PlantNet - aplikace, která vám může pomoci v případě, že se snažíte naučit identifikovat rostliny - jedná se vlastně o takovou databázi fotografií rostlin. Podobnou aplikací je také například "PlantIn: Rozpoznání rostlin".

- Další vzdělávací aplikace: existují i aplikace, které vás připraví na sciotesty či aplikace, které vám mohou pomoci s přípravou pro autoškolu - anebo aplikace, co vás naučí chemii do školy či pomohou procvičit Český jazyk... či aplikace, co vás naučí více o hvězdách a jejich poloze. Proto se někdy vyplatí čas od času zabrouzdat v populárních/oblíbených či nových aplikacích.

- Čtení knih - mimo známé možnosti koupě knížek v obchodě, v antikvariátu či půjčení z knihovny je také možné některé knížky zakoupit online, například přes Kindle (Amazon.com) či přes Kobo Books (Rakuten Kobo) anebo Apple knihy (kde najdete některé knížky zdarma).

- Návody na účesy, makeup, nehtové a fashion tipy: foto-návody najdete například na Pinterestu. Občas se hodí využít čas v posteli/doma k zdokonalení různých drobných dovedností, na které není běžně čas (například naučit se, jak zaplétat francouzský či rybí cop, pokud máte dlouhé vlasy).

- Někteří lidé doporučují také skillshare.com (v angličtině) na učení různých dovedností. Většinou ale najdete různé návody i na youtube anebo wikihow zdarma. Čas můžete také trávit brouzdáním po wikipedii, například skrz aktuální témata, co se stalo v daný den v historii anebo můžete brouzdat různými náhodnými tématy a kategoriemi.


Hry:

- Křížovky, sudoku apod. - v trafikách a obchodech se stále prodávají samostatné sbírky. Je také možné je řešit online, například na idnes.cz/krizovky/denni anebo existuje například stránka a aplikace "Sudoku.com" a aplikace Gomoku (piškvorky).

- Puzzle (nebo také takzvané 3D puzzle), opět také existují online verze, například "Jigsaw Puzzles - Skládačky".

- Lego - které není nutně jen pro děti, ale můžete si například složit a vystavit květiny, které vám neuschnou.

- Stolní hry - od pexesa, UNO a dalších karetních her až po velké deskové hry. Existují půjčovny deskových her, takže si hry nemusíte vždy nutně kupovat. Je také možnost vytvořit si personalizované hry - například nechat si vytisknout své vlastní pexeso (anebo si jej nakreslit, pokud dokážeme každý obrázek nakreslit dvakrát). Obecně je někdy poměrně jednoduché vytvořit si svou verzi populárních her (i když to třeba nebude vypadat tak profesionálně, ale svůj účel to splní). Některé z populárních karetních a deskových her můžeme hrát i online: například Monopoly, Cluedo, Catan Classic (Osadníci z Katanu) anebo třeba Exploding Kittens (Výbušná koťátka) lze zakoupit na App Store. Zdarma si také můžeme stáhnout a zahrát například UNO, Sea Battle Classic Online (lodě) anebo třeba Chess (šachy).

- Počítačové hry (a hry na tablet či mobilní telefon) - samozřejmě existuje možnost zakoupení her například na steampowered.com či origin.com (kde si můžete zakoupit například The Sims, ve kterých si můžete doslova postavit svůj ideální dům a život) a mnohé ze známých počítačových her mají i svoji verzi pro tablety či mobilní telefony (například Minecraft, který je možno zakoupit na App Store). Společnost Rusty Lake vytvořila několik logických a únikových her (které mohou být trochu strašidelné) a většina z nich je zdarma - a podobné logické a únikové hry má například The Room série. Můžete si online také zahrát zdarma AZ kvíz, který je (až na výhry, které v online verzi samozřejmě nejsou) velmi realistický. Můžete si zahrát také kreslící a hádací hru jako je například skribbl.io. Pro dospělé, co umí anglicky, je tu také online verze hry "Cards Against Humanity".


Ostatní:

- Nakupování - v dnešní době lze téměř vše objednat online (od jídla až po oblečení a kosmetiku) a například i Ikea má možnost online nákupu s doručením domů. Nemusíte tedy už odkládat ani nákupy za účelem vylepšení domácnosti a vše lze objednat přes internet.

- Pohlednice Online - v dnešní době můžeme z postele posílat i pohlednice, takže pokud chcete udělat svým blízkým radost i bez návštěvy pošty...

- Spojte se s ostatními přes internet - zůstaňte v kontaktu se svými blízkými alespoň formou zpráv, telefonátů, videohovorů anebo třeba společného sledování videí či filmů a seriálů, které některé stránky a služby v dnešní době nabízí.

- Sledování filmů, seriálů, dokumentů apod. (většinou placené) - Netflix, HBO Max, Voyo.cz (kde najdete hlavně české filmy a seriály) nebo třeba Apple TV - a od minulého roku je v České republice dostupné i Disney+, kde najdete například Disney pohádky a Pixar pohádky anebo třeba dokumenty o zvířatech a přírodě od National Geographic. Zdarma lze sledovat některé seriály a show například na Prima+. Na youtube lze také někdy nalézt hry z divadla Járy Cimrmana, které někdy dokážou svým humorem zlepšit náladu.

- Poslech hudby (většinou placené) - například Spotify, TIDAL či Apple music - Apple také nedávno spustil aplikaci Classical, která je zaměřená pouze na klasickou hudbu v co nejlepší kvalitě a má se jednat o největší online knihovnu klasické hudby.

- Poslech podcastů - například na Spotify či Apple Podcasts.

- Poslech ASMR - meditaci už asi každý známe, ale co takhle relaxace při poslouchání oblíbených zvuků? Na youtube existuje mnoho ASMR videí - od česání vlasů až po králíky chroupající mrkev a salát. Některým lidem pomáhají ASMR videa také při usínání.

- Sledování zvířat v Zoo - například Taronga Zoo v Sydney (Austrálie) má svůj youtube kanál, kde běží živá vysílání z některých výběhů zvířat.

- Zahradničení - trocha květin a zeleniny (či dokonce i hub) se dá pěstovat i v truhlíku na balkóně (či na okně anebo uvnitř bytu) a kromě občasného zalévání to nemusí dát ani tolik práce. Velmi nenáročné na péči bývají například kaktusy či aloe vera (která může být i užitečná) anebo třeba rostlina zvaná tchýnin jazyk.

- Krmení ptáčků (tady závisí na tom, kde bydlíte) - můžete u sebe doma (nechat) nainstalovat krmítko a pak už jen dosypávat krmení a pozorovat ptáčky.

- Domácí zvířátko - pokud se cítíte doma osaměle a jste si jistí, že byste se byli dlouhodobě fyzicky i finančně schopní starat o zvíře, můžete se zamyslet nad pořízením zvířátka. A pokud nejste v situaci, kdy byste si mohli zvířátko koupit, tak si můžete pořídit například malé akvárium s řasokoulemi. Jediné, co totiž potřebují, je jednou za pár dní vyměnit vodu (a vyčistit akvárium či sklenici, ve které se nachází) - a dá se s nimi poměrně hezky mazlit, protože jsou chlupaté a velmi jemné.

- Relaxování ve vaně, masáže, jakýkoliv snesitelný a zdravý pohyb... - pro pohyb nohou či rukou lze použít například minibike, na kterém můžete "jezdit" a zároveň sedět či částečně ležet na posteli.

- Můžete se věnovat i různým "hloupostem", které jste vždy chtěli zkusit: třeba si na posteli postavit hrad z dek a polštářů, ať je to ležení v posteli o něco zajímavější...

- A můžete se také vrhnout na všechny ty drobné aktivity, které jste vždy chtěli udělat, ale nikdy nebyl čas: například procházení alb s fotkami a organizace fotek, organizace fotek a aplikací v telefonu anebo souborů v počítači, zašívání roztrhaného oblečení, můžete se také včas zamyslet nad narozeninovými a vánočními dárky, seřadit si kosmetiku v kosmetické taštičce nebo si konečně zorganizovat přihlašovací údaje k vašim internetovým účtům...


132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page