top of page
  • Obrázek autoraE.

Co pomáhá pacientům s Tarlovovou cystou...? Tipy a triky z pacientských skupin.

Aktualizováno: 4. 4. 2023

Upozornění: Tento článek (stejně jako tyto stránky) není náhradou za odbornou lékařskou diagnostiku, radu či doporučení. Uvedené položky také nemusí pomáhat každému, protože každý člověk s Tarlovovou cystou může mít trochu odlišné symptomy. Tento článek je tedy pouze inspirací. Veškeré tipy a triky pocházejí ze skupin, článků a blogů o Tarlovově cystě. Žádné z odkazů v tomto článku nejsou placenou reklamou, odkazy jsou použity náhodně a pouze jako příklady produktů pro lepší představu.


Většině pacientů samozřejmě nejvíce pomáhají lékaři - neurochirurgové (operace Tarlovových cyst), centra léčby bolesti (léky na bolesti), fyzioterapeuti (ale pouze pod vedením někoho, kdo TC alespoň částečně rozumí a ví, jak nervy nepodráždit ještě více), rehabilitační lékaři a další - v tomto článku bychom se ale chtěli spíše zaměřit na různé tipy, triky a produkty. Pojďme na to!


- Hydroterapie, lázně, plavání

- Masážní míčky a válečky, masáže, kraniosakrální terapie

- Elektrická vyhřívaná deka, termofor, polštářky do mikrovlnky, hřejivé gely – v případě, že vám pomáhá teplo (teplo například pomáhá uvolnit svaly).

- Chladivé polštářky, chladivé gely či Ice Machine – v případě, že vám pomáhá chlad (chlad pomáhá například na bolesti nervů).

- Koupele s epsomskou solí – uvolňuje svaly, může pomáhat s bolestí a otokem.

- TENS machine – TENS je zkratka pro Transkutánní (skrz kůži) Elektrickou Nervovou Stimulaci, TENS pomáhá některým pacientům s bolestí. Tyto přístroje vyrábí známé firmy jako Beurer či Omron a dají se zakoupit například v obchodech s elektronikou.

- Coccyx / donut pillow – polštář na sezení při problémech s kostrčí, může pomáhat zmírnit bolest. Cestovní polštář (kolem krku).

- CBD olej nebo gel - ne každému pomáhá, ale někteří pacienti uvádí, že jim údajně pomáhá s úzkostí, nespavostí či ztuhlostí svalů.

- Magnesium ve spreji / hořčíkový olej (prodává například Saloos) - hořčík se doporučuje někdy například pacientům s neuropatií - a používat olej na kůži může být jednodušší pro pacienty, kteří mají např. větší gastrointestinální potíže.


Pokud máte ve spojení s Tarlovovými cystami další chronické onemocnění onemocnění, například Ehlers-Danlosův syndrom či syndrom ortostatické tachykardie, celý seznam toho, co pomáhá pacientům, najdete zde.



854 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page